White Star Line

Min egen koppling till Titanic ?

Ja , den är ganska långsökt men stanna kvar och läs om en ung man som gick ett liknande öde till mötes som många av passagerarna ombord på Titanic.

Sven Olof Olsson föddes 6 December 1917 i Norrköping som den ene av två tvillingbröder, han var halvbror på sin mammas sida med min far.  Och den 13 oktober 1942 dog han i det iskalla vattnet strax utanför New Foundland.  Han var på väg från Halifax (där en del av offren från Titanic ligger begravda, därav den långsökta kopplingen) till London.

Den 13 oktober 1942 torpederaades D/S Senta av U 221 en Tysk ubåt av typ VIIC som vr ute på sin första stridspatrull, min farbror hade oturen att befinna sig på fel plats.

Kapitänleutnant Hans.Hartwig Trojer fick Riddarkorset av Järnkorset året eftermen blev själv dödad i sept 1943 när sjunkbomber sänkte hans fartyg med man och allt.

Min farbror var bara 25 år gammal och arbetade som eldare , Senta var lastat med stål bland annat och om han inte dödades direkt vid explosionen så var nog hans chanser små att komma upp i tid. Och att överleva utan i hjälp i Nordatlantens kalla vatten vet vi ju chanserna till från Titanic 30 år tidigare. 

Troligen bortglömd av nästan alla , tycker jag att Sven Olof förtjänar en plats bland Titanics överlevare och offer. Ett kanske okänt Svenskt offer i ett krig som tog alltför många unga liv.

Titanic 1997

Självklart måste jag nämna James Camerons film Titanic från 1997 här.

Jag har sett den ett antal (många) gånger och har den på VHS , DVD mm , jag har 35 mm filmremsor från filmen , lobbykort från Biografer, Affischer tja allt som man kan hitta som har anknytning till filmen.

Och 2010 när jag och familjen åkte till USA , så besökte vi självklart Hollywood (vi bodde där )

och vad köpte jag då med mig hem?  Jo ett filmmanus från Titanic ....

Dessa manus kom i olika färger för att alla skulle veta att de jobbade med samma version.

och inte bara skådespelarna som man kanske tror hade manus , utan även alla som på något sätt deltog i produktionen. Mitt manus är blått och har enligt uppgift hört tillen snickare som jobbade med scendekorer...  ( Nix det var inte Kate Winslets kopia :) )

Det intressanta är att manuset är inte det slutgiltiga , bland annat är slutet annorlunda) man gjorde en provvisning inför publik och sedan ändrade man slutet till det vi ser idag.

Fantastiskt att läsa manuset till filmen och om man vill leka lite rollspel hemma så är det perfekt :-)  - Come with me, Jack. I jump, you jump.... Right ?

 

Titanic Film !

Om man pratar Titanic film så tänker nog de flesta under 50 år på Titanic från 1997 (som är en fantastisk film utan tvekan)  någon kanske drar sig till minnes " a Night to Remember " från 1958 men få kommer på den Tyska Titanic från 1943 !

Joseph Goebbles lär ha fått iden för att stärka moralen i Tyskland , att se fienden frysa ihjäl i NordAtlantens vatten borde vara en moralhöjare eller...

Cap Arcona hette fartyget som användes för inspelningarna och en mängd tyska soldater från Kriegsmarinen fick agera statister.

I huvudrollerna : Sybille Schmitz och Hans Nielssen ( Sybille fick för övrigt ett tragiskt öde , hon begick självmord 1955 ) Hans Nielssen var en flitigt anlitad skådespelare under krigsåren och spelade i inte mindre än 136 filmer fram till sin död 1965.

I den Tyska versionen är det girighet coh dubbelspel från Engelska affärsmän och judar inte förvånanade som ligger bakom katastrofen , endast en person är rakryggad , nämligen den Tyske !! 1:e officeren Petersen.

Filmen är inte så dålig utan riktig sevärd ,Goebbles insåg kanske att resultatet inte skulle bli det tänkta och förbjöd den för visning. och det blev inte bättre av att regissören Herbert Selpin kritiserade Kriegsmariens personal och anklagade dom för att trakassera de kvinnliga skådespelerskorna. Herbert Selpin blev arresterad och kort därefter mördad av Gestapo.

Här ett reklamblad på 4 sidor för filmen från 1943 , eftersom filmen blev förbjuden så bör det inte finnas så många dokument av den här typen ute i omlopp.

 

 

Tidningar från 1912

Ett av samlarobjekten är självklart tidningar från 1912 .

Som alla förstår är papper skört och efter 100 år så finns det inte mycket kvar av de tusentals tidningar som gavs ut efter katastrofen, med tiden svalnade intresset och tidningarna kastades och försvann. Men de är idag högt värderade och dyra samlarobjekt.

Det fantastiska är att de visar nyheten , precis som den var för 100 år sedan.

Här är ett exemepel ur min samling , LLoyd Weekly News från April 1912

Här finns bla en lista över alla överlevande och massor av fakta och bilder.

Daily Sketch 20 April 1912

Här är en annan tidning ur samlingen , Daily sketch utgiven Lördagen den 20 April 1912 med Kapten Smith på framsidan och rubriken " Where the British captain stood till death "

Ganska tidstypisk , artiklarna handlar som vanligt mest om de rika och berömda som gick under med skeppet och ganska lite sägs om 3:e klass passagerarna, efter bara några månader skulle katstrofen ersättas av nya rykande nyheter. 

Chicago American

Inte bara Engelska tidningar svämmade över av nyheter kort efter katastrofen, här är framsidan på Chicago American från 20 April 1912. Pappret är otroligt skört men bladet är intressant för det visar det första fotografiet på överlevande ombord på Carpathia.

Numer trycks det upp nytryck av de gamla tidningarna och säljs till samlare men som samlare vill man ha de gamla orginalen även om de är i skick som detta.

En raritet !

Som alla samlare av Titanic föremål vet så är den tidiga reklamen mycket svår att hitta, och faktiskt kom den från Sverige. Ja här kom några av de allra första annonserna där Titanic nämdes.

Här en riktig raritet, vykort sparades ofta och därför kan vi hitta tidiga Titanic kort än i dag, men en tidtabell ....

Det här är en tidtabell från Januari 1909 och en av de första gångerna Titanic och Olympic finns med i reklam. Den beskriver fartygen från Hvita Stjern Linjen och talar om att Världens allra största ångare är under byggnad.

Och ja , den här broschyren är dyr .......

 

 

Insidan av broschyren

Och här ser vi insidan med vackra inredningsbilder från Hvita Stjern Linjens fartyg samt omnämnandet av de båda nya stor fartygen på 45 000 ton , tyvärr är min scanner för liten för att få med hela bilden men jag tror ni ändå får en uppfattning om den.

 

Olympic och Titanic 

Tidigt Vykort

Ännu ett vykort har hittat fram till min samling, denna gång ett tidigt kort på Titanic,

det är skickat från Southampton 16 Maj 1912 men kortet är tidigare, troligen från 1911.

Ett bra tillskott till samlingen.

" Konstiga " samlarföremål

Som samlare av Titanic föremål så kommer man ibland över mycket underliga objekt som får en del att rynka pannan.

I min samling har jag tex kolbitar som bärgats från Titanic ( det enda som bärgats som får säljas )

Jag har en mycket liten bit trä från Titanics intredning ( bärgad efter olyckan och sedan uppdelad i många små bitar och såld till samlare)

Jag har även en bit av trossen som förtöjde Titanic vid kajen i Belfast....

Om jag är helt säker på att de är äkta ?  Låt mig säga att det är lika svårt att bevisa motsatsen som för mig att bevisa att de verkligen kommer ifrån Titanic.

:)

 

Ny föremål

Nu när det är mer än 100 år sedan Titanic sjönk så blir det allt svårare att hitta något med anknytning till fartyget. Men ibland gör man ett fynd  🙂

Som här ett nytryckt kort med autografen av Beatrice Sandström , en av de Svenska överlevarna från Titanic. Hon dog 1995 och signerade ganska sparsamt med autografer så det här var ett litet fynd som hittades billigt på en internet auktion.

Beatrice var bara två år den natten 1912 och rädaddes tillsammans med sin mamma och syster i livbåt nr 13.

 

 

Pre Sinking Vykort

Idag kom ännu ett kort till samlingen, nu ett Pre Sinking kort utgivet av Valentines & Sons troligen runt 1911.

Alltid svårt att hitta kort utgivna före katastrofen och det här pryder sin plats i samlingen 

Stålgravyr

Detta såldes för några år sedan på Tradera, när jag såg det så tänkte jag direkt...........

Visst är det ?  Och mycket riktigt är det Titanic , en stålgravyr utförd av konstnären Martin Mörk 1955- , nr 88/1200  för 50:- känns det som ett fynd.

( pappret är i A4 format ca men här bara det viktigaste med själva gravyren )

 

 

 

Nytt Fynd

Ibland så gör man fynd 🙂 På en Svensk internetauktionköpte jag nyligen ett kort på Olympic, inte så märkvärdigt kanske men det jag direkt såg var färgen....

Hon är vitmålad ! Det var endast Olympic av de tre systerfartygen som var vitmålad och det endast under någon dag eller så vid sjösättningen den 20 oktober 1910......

Kort från detta tillfälle är extremt sällsynta och detta är faktiskt det första jag hittat.

Lite roligt är att tillverkaren har retuscherat dit de fyra skorstenarna på Olympic, något hon fick först senare när hon målats om. Att man målade henne vit var enbart för att det skulle se bättre ut på bild vid sjösättningen av det nya största fartyget i världen.

Kul att kunna göra fynd på hemmaplan .

 

Olympic 1:a Resan till NY

Här ytterligare ett kort ur samlingen SS Olympic kommer in i New Yorks hamn efter att ha avvgått från Southhampton den 14 Juni 1911.

De tre systerfartygen Olympic , Titanic och Brittanic hade onekligen skiftande karriärer.

Titanic vet vi alla vad som hände med , och Brittanic blev minsprängd och sjönk medan Olympic skrotades (tår i ögonvrån) i slutet av 1930 talet.

Men vad många kanske inte vet är att SS Olympic faktiskt sänkte en Tysk Ubåt under WW1 

U-103 skulle torpedera Olympic den 12 Maj 1918 ,vilket om det skett hade varit en fruktansvrd katastrof. Istället rammade Olympic ubåten och sänkte henne , 9 besättningsmän ombord U 103 omkom.

 

 

Vykort efter olyckan

Som ni förstår kom det ut en mängd vykort efter olyckan i April 1912.

Ofta använda man gamla kort och la till en text om själva katastrofen.

Här ett kort från våren 1912 tryckt av J Salmon förlag , Sevenoaks England.

En klassisk bild av fartyget stävande framåt med det lika klassiska misstaget att det ryker rök även ur den icke inkopplade 4:e skorstenen (dessutom tycks vinden ligga på eftersom röken går framåt)

 

 

Mer Vykort

Och i floden av vykort som gavs ut efter olyckan kan man hitta riktiga guldkorn 

Här är ett kort som för en gångs skull verkligen visar Titanic!

Det är ett riktigt fotografi som använts och det är ur serien Rotary Photografic Series.

Detta kort är skickat den 2 Juli 1912 vilket ger en ledtråd hur snabbt man fick ut vykorten efter katastrofen.

Helt klart ett av de bättre fotografierna på Titanic och det pryder sin plats i min samling 

Ännu ett Vykort efter olyckan

Häromdagen kom ytterligare två vykort till min ständigt växande samling.

 

Här det första , ett fotokort som återanvänder det kanske mest kända fotografiet på Titanic .

Detta kort utgivet av Beagles & Co och är ganska likt kortet ovan.

Observera att man lagt in rök från skorstenarna på detta kort. Jämför med kortet ovan.

Ytterligare ett kort

Samma kort som ovan har man här använt för ett " efter olyckan" kort 

Här har man lagt till lite text i rött och satt ett sorgeband runt kortet för tydlighetens skull.

Otroligt hur mycket olika kort som kom ut efter olyckan.

 

 

Titanic ?

Och vad har detta med Tianic att göra undrar ni kanske när ni ser mitt senaste tillskott till samlingen ?

Jodå , båda fartygen på bilden som är tagen i Cherbourgs hamn är byggda på Harland & Wolff , Belfast. Faktum var att Titanic och Olympic var för stora för att kunna angöra hamnen och därför byggdes två tendrar som skulle frakta passagerarna till och från fartygen.

SS Nomadic och hennes systerfarty SS Traffic ligger här vid kaj och väntar.

SS Nomadic hade ett skiftande öde , bla som flytande resturang i Paris innan hon till slut rädaddes av entusiaster och renoveras nu. SS Traffic sänktes av Engelskt flyg 1941.

 

 

Post sinking i Färg

Nyaste tillskottet i samlingen är detta kort , har ett redan i svartvitt men den här gången i färg.

Utgivet av National Series 1912. 

Även dessa kort som är utgivna efter katstrofen brjar bli svåra att hitta.

Och marknaden fldar av kopior och mer eller mindra bra förfalskningar.

Filmaffisch från 1944

När filmen Titanic hade smygpremiär i Tyskland och ockuperade Frankrike 1943 insåg snart den Tyske propagandaministern Goebbles att effekten inte var den önskade. Filmen förbjöds och alla kopior förstördes. Trots det kunde filmen ha premiär i Sverige 1944 på biografen Stjärnan.

Tyvärr vet jag inte i vilken stad Stjärnan låg, det har funnits ett antal biografer med det namnet.

Att hitta en Affisch med Titanic filmen från 1943 känns lite som den heliga gral :)

Julafton i Oktober !

Stanley Lord 1877-1962

En av offren för katastrofen var Stanley Lord som inte ens var ombord på Titanic....

Han var befälhavare på S/S Californian och utsattes för ett Justitiemord 1912 efter utredningen av Titanics förlisning.

Helt oskyldig påstods han ha ignorerat nödsignalerna från Titanic och istället legat för ankar bara 5 miles från henne.

Detta vansinniga påstående fortsatte med boken " A night to Remember " av Walter Lord ( som inte var släkt med Stanley) 1955 och som sedan cementerades med filmen tre år senare.

Stanley Lord förtjänar all respekt , tyvärr fick han aldrig uppleva att han blev rentvådd, han dog 1962.

 

Brittannic

Det sista av de tre fartygen i serien Olympic, Titanic och Britannic var också det största och faktiskt minst avbildade. HMHS Britannic kom aldrig i komersiell trafik utan när hon sjösattes 26 februari 1914 väntade 1:a Världskriget runt hörnet och hon togs i tjänst 1915 som lassarettsfartyg i Engelska marinen. Vilket gjorde att vykort på Britannic är extremt sällsynta.

Jag känner endast till 4 möjligen 5 kort varav de flesta skildrar henne på stabelbädden eller under byggnad. Detta är ett av få kort som visar fartyget i alla sin prakt , troligen utgivet 1915. 

HMHS Britannic gick på en mina utlagd av en Tysk ubåt den 21 November 1916 och sjönk i medelhavet. Vraket lokaliserades 1976 på 120 meters djup. 

 

SS Virginian

Vad har nu Svenska Amerikalinjens Drottningholm med Titanic att göra ?

Jo Virginian som hon hette vid sjösättningen 1904 var det fartyg som uppfattade den sista nödsignalen från Titanic , kl 02.17 alldeles innan strömmen bröts , vid den tidpunkten bör radiohytten nästan varit helt vattenfylld. Men uppenbarligen fortsatte Telegrafisten Jack Phillips in i det sista att försöka påkalla hjälp. 

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677