Övriga filmer

Mr & Mrs Smith

Filmen som blev början på en romans , Mr & Mrs Smith med Brad Pitt och Angelina Jolie i huvudrollerna hade premiär 2005 och regisserades av Doug Liman. Det finns en film med samma namn från 1941 i regi av Alfred Hitchcock men de har inget mer än namnet gemensamt.

Filmen handlar om två yrkesmördare som dolt för varandra sitt riktiga yrke, sanningen kommer fram när de får i uppdrag att mörda varandra.

Gycklarnas afton

Gycklarnas Afton i Regi av Ingemar Bergman ett drama från 1953.

Harriet Andersson , Åke Grönberg och Hans Ekman spelar huvudrollerna i denna film i cirkusmiljö.

 

Gladiatorernas Hämnd

La rivolta dei sette , är en Italiens film med premiär 1964 som handlar om hur några gladiator slavar gör uppror mot sina herrar i antikens Grekland.

Tony Russel ( född Anthony Russo) spelade bla Zorro i filmen Behind the Mask of Zorro 1965.

Detta är väl inte ett mästerverk att minnas direkt i hans karriär ...

Partisanernas Hämnd

The Enemy General 1960, ännu ett exempel på märklig Svensk översättning av ett Engelskt originalnamn. Med Van Johnson i en huvudroll , han fick aldrig någon Oscars nominering men har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Filmens handling är att en agent från OSS samarbetar med Franska motståndsrörelsen och kidnappar en Tysk General.

Knallhård Ungdom

Verbrechen nach Schulschluss , en Tysk film från 1959 efter en novell av Walther Ebert.

Peter van Eyck har en av huvudrollerna som Dr Knittel. Här syns också Heidi Brühl som också deltog i melodifestivalen 1960 och 1963.

Oss Skojare Emellan

La vie d'un honnête homme , Fransk film från 1953 med Michel Simon , även den kände Louis de Funes har en roll i filmen. Tydligen dubbades filmen till Svenska 1953 med Stig Järrel som röst.

Tin Cup

Sällan har väl Golf varit sexigare än i filmen Tin Cup med Kevin Costner som avdankad proffsspelare och Rene Russo som hans elev , med Don Johnson som den konkurerande både om golfen och kvinnan. premiär 1998 

California Holiday

Spinout med Elvis Presley i huvudrollen hade premiör Oktober 1966 i USA. Elvis spelar här Mike McCoy som är dels gitarrist i ett band och dels racerbilförare. Han är i filmen jagad av tre kvinnor som alla vill gifta sig med honom. Bilen Elvis tävlar i är en AC Cobra 427 som kom 1964, möjligen kan det vara en orsak att se filmen ...

Det är min Musik

Det är min Musik kom 1942 , en dramafilm om en ung musiker Jan-Erik Wallbo som spelas av Nils Kihlberg som blir förälskad i Instrumentmakarens dotter Inga Bergius , här spelad av Eva Henning.

Kritikerna skrev 1942 att "så länge det musicerades i filmen var den alldeles utmärkt" 

Affischen är ritad av Eric Rohman 1891-1949 en av de stora illustratörerna ibland Svenska Filmaffischer.

Trasiga Änglar

We´re no Angels kom 1955 och hade Svensk premiär 16 Januari 1956 på Olympia i Stockholm.

En speciell sak med denna visning var att den gick i Vistavision, en Vidfilm/högupplöst variant av 35 mm filmen. Vistavision kom 1954 och användes emdast under några år vid premiärer då speciell projektor utrustning krävdes. Denna affisch kommer troligen från Olympia i januari 1956.

Humphrey Bogart, Aldo Ray, Peter Ustinov tillsammans med Joan Bennet hade huvudrollerna i denna komedi som handlar om tre brottslingar som ska fly från Djävulsön ( långt innan Steve McQueen gjorde det i Papillon 1973)

Tahiti, Paradisön

Och nog har Walter Bjorne den Svenska Filmaffischens gigant fått till det här , en förförisk Maea Flohr på stranden och en leende ung man i vattnet. Filmen kom 1957 och ärligt talat har jag ingen aning om vad den handlar om. 

Legenden om Bagger Vance

Filmen som kom 2000 med Will Smith ,Matt Demon och Charlize Theron är en drama film som utspelar sig i Georgia 1931. Innehåller trots allt en hel del fina Golf scener och är jack Lemmons sista film, trots att han inte nämns på affischen.

Savage Pampas

En Argentinsk Västern ? Från 1966 med hollywood profilen Robert Taylor från Dimmorna Bro i huvudrollen. Detta är en Tysk affisch från 1966. 

 

Ökenskatten

The Steel Lady eller Treasure of Kalifa kom 1953 , en äventyrsfilm med Rod Cameron och Tab Hunter, båda spelade i många Västern filmer, men här utspelar sig handlingen i Nord Afrikanska öknen 1955. Efter en flygkrash i öknen finner sig 4 amerikanska oljearbetare i nöd. Då hittar de en Tysk stridsvagn från andra Världskriget och får den fantasifulla ide´n att använda denna för att ta sig till civilisationen. 

Rod Cameron kallades " den modigaste mannen han någonsin träffat" av regissören William Withney efter att Cameron skilt sig från sin fru 1960 och gift om sig med hennes mamma ...

The Intruder

Inkräktaren på svenska hade premiär 1953. Här spelar Jack Hawkins en man som blir utsatt för inbrott och upptäcker att tjuven är en fd soldat som tjänstgjort under honom i 2:a Världskriget. Med tillbakablickar skildras hur de bådas upplevelser under kriget format deras liv efter krigsslutet.

 

Flicka Utan Namn

Ett Svenskt Rättegångsdrama från 1954 med Alf Kjellin som mördaren och skurken och Berit Frodi som mordoffret. I andra roller syns tex Stig Järrel och Torsten Lilliecrona som kanske mest är känd som fabror Melker i saltkråkan någar år senare. 

Regissör var Torsten Wickman , vars barn har roller i filmen. Torgny träffade jag aldrig men däremot han änka Inga " Klinga" Kristoffersson hade jag nöjet att träffa många gånger. Hon var en underhållande person med många färgstarka berättelser.  

The Explosive Generation

Översattes i Sverige till Farlig Ungdom, en film om en lärare Peter Gifford ( spelad av William Shatner senare i Star Trek )   som vill få ungdomar att tänka och uttrycka sig själva. Omvärlden ser inte med förstående ögon på hans undervisning och vill gärna missförstå och misstänkliggöra hans metoder.

Affischen tecknad av Walter Bjorne 1908-2000

Rymden är Mitt Mål

Eller I Aim At The Stars som filmen hette på Engelska när den hade premiär 1960. Filmen handlar om Werner Von Braun och hur han efter andra Världskriget hjälper USA att placera en människa i rymden. Vad man kanske ska komma ihåg är att von Braun också tog fram V2 raketen under andra Världskriget och under det arbetet dog ca 12 000 slavarbetare. Filmen bygger på hans egen självbiografi " Jag siktade mot Stjänorna" vilket fick en journalist att fälla den något cyniska kommentaren - Och ibland träffade du London. Det dog ca 8000 männsikor i London vilket gör att fler dog under tillverkningen av, än själva vapnet.

Werner von Braun blev medlem i nazistpartiet redan 1937 och i SS 1940. I filmen spelas han av Curd Jürgens. Affischen är ett USA original från 1960.

Agent 007 Med Rätt Att Döda

Den första James Bond filmen , Dr No kom 1963 och anses av många vara den bästa i serien.

Sean Connery möter här Ursula Andress som spelar den första och en av de mest minnesvärda "bondbrudarna" Skurken i filmen är Dr Julius No. Affischen är något av den heliga graal för filmintresserade och samlare. Gösta Åberg stod för designen är helt unik för Sverige.

Flicka i Bikini

Det något fantasilösa namnet fick filmen när den hade Svensk premiär 1959. I original hette den Manini, la fille sans voile med den fantastiska Brigitte Bardot i huvudrollen. Något man bara måste ha i samlingen som filmaffisch samlare. Handlingen är okomplicerad - Man letar efter skatt , hittar skatt och kärleken ( i form av Manini) mister skatt har kvar kärleken . 

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677