Västern

Dom kallade honom Hondo , med John Wayne en klassisk Västern från 1953 Geraldine Page Oscarsnominerades året därpå för bästa kvinnliga huvudroll. Och Louis L'Amour nominerades för bästa manus. Hondo Lane ( John Wayne) finner en kvinna och hennes son i vildmarken och tar på sig uppgiften att skydda dem mot apacherna. Affischen tryckt i Stockholm 1954.

Häng Dom Högt

Denna Klassiker med Clint Eastwood i huvudrollen hade Svensk premiär i Januari 1969.

Clint Eastwood spelar här Jed Cooper som blir oskyldig hängd, men överlever och blir utnämnd till Us Marshall men blir varnad för att döda de män som lynchade honom. Något han kanske inte helt lyssnar på. Filmen utspelar sig i Oklahoma 1889 och är bla inspelad i White Sands nationalpark i Alamogordo. 

Affischen är från biografen Grand i Ljugbyhed 

 

Tom Horn

Tom Horn 1860-1903 har filmatiserats två gånger , först för TV 1979 och sedan 1980 med Steve McQueen i huvudrollen som Tom Horn. han levde ett spännande och märkligt liv i slutet av 1800 talet, som cowboy, spejare och tom som ombud åt Pinkerton , den berömda detektivbyrån.

Men någonstans valde han fel väg och blev lejd mördare istället, och till slut hängdes han för mordet på en 14 årig yngling vid namn Willie Nickell.

Steve McQueen var mycket bra i rollen och detta blev hans näst sista film innan han tragiskt gick bort i november 1980.

Halvblodet

Halvblodet hette filmen med Elvis Presley i huvudrollen när den hade premiär i Sverige 1961 , i original Flaming Star, vid nypremiären döptes den om till Vild Man i Texas. Tyvärr hjälpte det inte filmen blev ett ekonomiskt fiasko och Elvis chans att bli en "seriös" skådespelare slutade och istället blev det sång för hela slanten i följande filmer.

 

Alaska

North To Alaska hette filmen i original, Sverigepremiär 1961 med John Wayne som guldletare som får i uppgift att hämta vännens fästmö, när det visar sig att gift sig med en annan tar han med Angel som här spelas av Capucine en Fransk aktris som föddes som Germain Lefebvre. Hon fick ett tragiskt slut när hon hoppade från 8:e våningen på sitt hus efter ett liv av Mano depression.

Denna affisch troligen från en release av filmen under tidigt 70 tal.

Högt Spel i San Fransisco

Eller Flame of Barbary Coast som den hette vid premiären 1945, detta var en muscial som utspelar sig i san Fransisco runt sekelskiftet. Kanske lite oväntat att se den hårdföre Westernhjälten John Wayne i en musical , men konstigare saker har hänt i Hollywood.

Ann Dvorak som hade den kvinnliga huvudrollen började sin karriär som 5 ! åring 1916 i stumfilmen Ramona. Hon dog 1979 i Honolulu efter att ha medverkat i ca 80 filmer fram till 1951 då hon lämnade skådespeleriet.

John Wayne spelar i filmen Duke Fergus en naiv cowboy från Montana som kommer till San Fransico och blir kär i Flaxen Tharry " The Flame of Barbary Coast"  spelad av Ann Dvorak.

John Wayne dog samma år som Ann Dvorak 1979 efter en giganstisk filmkarriär 

Fredlös Främling

The Capture hett filmen i original , regisserad av John Sturges 1950.

I Sverige fick den det mer spännande namnet Fredlös Främling. Lew Ayres spelade huvudrollen , en skådespelare som kanske mest är känd för sin roll i Västfronten intet nytt från 1930 där han spelade Paul Baumer. En film som nu 2022 har fått en nyinspelning.

En märklig detalj med Lew Ayres är att han ligger begravd bredvid Frank Zappa , Zappas grav är omärkt men är till höger om Ayres.

Teresa Wright som spelade den kvinnliga huvudrollen är den enda filmstjärnan som blivit Oscarsnominerad i alla sin tre första filmer...

Hon vann till slut en Oscar för bäste biroll i Mrs Miniver 1942 

Hennes ord " jag ville bara vara en skådespelerska , aldrig en stjärna" säger en del om hennes personlighet.

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677