RMS Titanic och hennes systrar

Titanic en samling

Här kommer jag att visa min samling av föremål med anknytning till Titanic , troligen världens mest berömda skepp,

Ibland felaktigt benämnd osänkbar men även om hon verkligen sjönk så kommer nog hon aldrig att glömmas och i den meningen är hon verkligen just osänkbar.

2012 var det 100 år sedan katastrofen slog till och nu är alla överlevande borta , men deras minne lever vidare i samlingar som denna. Denna samling tillägnar jag alla de som dog i det iskalla vattnet den 15 April 1912.

 

NYTT 2015-08-15  Två nya vykort !

 

Olympic

Faktiskt var inte Titanic först eller ens mest berömd (innan hon sjönk) utan det var Olympic som var den stora stjärnan. Sjösatt 1910 gjorde hon sin jungfrufärd till New York Juni 1911.

Alltså ett helt år nästan före Titanics jungfru resa, det som är intressant är att de flesta vykorten som kom före Titanics förlisning (och även efter) visar just Olympic och inte Titanic.

Här är ett kort skickat i Februari 1912 , två månader före katastrofen , här är fartyget helt riktigt namngivit som Olympic , men efter 15 April 1912 kom detta kort ut igen nu med Titanic skrivet i fören.

Man skiljer på sk "Pre Sinking och "Post Sinking" kort dvs kort utgivna före Titanics förlisning och efter. Även kort på Olympic " Pre Sinking" är ovanliga och kostar en hel del idag.

Pre Sinking kort på Titanic kostar mycket, räkna med > 1000:- och kanske hälften för Olympic korten. Post Sinking är billigare men 200- 1000:- för Titanic och 50 - 200 för Olympic kort är nog en skaplig uppskattning 2013.

 

Titanic

Här ett kort utgivet efter katastrofen som visar Titanic ångande fram genom havet på väg mot ....

Njae, till att börja med så har någon med artistisk frihet lagt till rök från den 4:e skorstenen. Denna var enbart en dummy för att få ett kraftfullare intryck och användes endast för ventilation mm. Sedan visar kortet som så många andra gånger Olympic ....

Kortet är ett äldre kort som efter olyckan försetts med text som talar om antalet dödsoffer och även anger förlisningsplatsen. Dessa kordinater visade sig 1985 när man hittade vraket vara fel och först 73 år efter förlisningen kunde man tala om var hon verkligen sjönk.

 

Titanic på riktigt

Här är ett kort producerat efter katastrofen som för en gångs skull verkligen visar Titanic.

Det som ser ut som ett stolt fartyg på väg med rök ur alla (4) ! skorstenarna är i själva verket ett fotografi på när Titanic med hjälp av bogserbåtar görs klar för avgång.

Röken har lagts till och bogserbåtarna har retuscherats bort.

Inte nog med det här har dödssiffran stigit till över 1600 jämfört med det tidigare kortet.

Med på kortet finns även hymnen " Nearer my God To Thee" som en del överlevande påstår sig ha hört under Titanics sista timme. Andra påstår sig inte alls ha hört den här och tyvärr kommer vi aldrig att få veta vad som egentligen spelades , men mycket tyder på att detta är en myt som så många andra som återupprepas och omarbetas under de år som gått sedan olyckan.

 

Återanvändning av kort

Här är ett bra exempel på återanvändning av kort efter olyckan,

Kortet visar Olympic men kallas för Titanic som görs klar för avgång med bogserbåt vid sin sida , ett kort troligen från 1911 som man hastigt och lustigt försett med olycksdatum och antal omkomna och så hade man ett super aktuellt vykort att sälja.

Kort utgivna efter olyckan men som föreställer Titanic är dyrare än kort utgivna efter olyckan som föreställer Olympic (fast påstås föreställa Titanic).

Änglar och Sjunkande fartyg

Redan inom några veckor efter Titanics förlisning började marknaden svämma över av kort med Titanic eller mer eller míndre fantasifulla motiv.

Bamforth & Co var ett företag som snabbt var ute med en serie på 6 vykort med olika motiv.

Här är ett av korten , med en knäböjande ängel ? i förgrunden och hymnen " Närmare Gud till mig"  ovanför ett sjunkande skepp. Jag har alla sex korten i samlingen och dessa är några av de vanligaste som man träffar på nuförtiden men värdet är ändå några hundralappar per styck.

Livbåtarna lämnar det sjunkande skeppet

Här är ännu ett kort ur samma serie från Bamforth & Co  våren 1912 , förutom orden "Närmare Gud till MIg" har det här uppenbarat sig ett lysande kors på himmelen. Observera storleken på livbåtarna i förhållande till Titanic, nog borde alla ombord fått plats i dessa gigantiska livbåtar?

Noterbart är också att Jesus tydligen hade två tvillingbröder eftersom han står i fören på minst tre av livbåtarna.

Tidiga Kort

Här är ett exempel på ett kort av Olympic , det är stämplat November 1911,detta är ett av de tidigaste korten på fartyget. Man sålde dessa kort ombord, liknande finns med Titanic.

Också här har man lyckas lägga rök från den 4:e skorstenen , något som stör varje sann Titanic entusiast.

Kanske dags att nämna den tredje systern i trion. Britannic möjligen den minst kända av de tre men tyvärr med ett lika tragiskt öde som Titanic. Hon byggdes 1914 och skulle från början heta Gigantic, men efter katastrofen med Titanic så döptes hon till Britannic. Hon hann aldrig tas i trafik utan blev rekvirerad av Engelska Marinen och användes som Lassarettfartyg under 1:a världskriget, 21 november 1916 gick hon på en mina i medelhavet och sjönk. Lyckligtvis omkom endast ca 30 människor vid förlisningen.

 

Jämförelse kort

Detta är ett klassiskt knep för att visa hur storslaget något är , jämför det med något känt och stort (fast mindre) Här ett kort med Olympic som visar hur lång hon är jämfört med kända byggnadsverk. Samma kort finns med både Titanic och Olympic i texten.

 

Och här är kortet med båda skeppen nämnda

Post Sinking

Här är ytterligare ett kort i mängden av de som utgavs efter olyckan, också här har man tagit ett gammalt kort ( på Olympic) och lagt till lite fakta inklusive namnet på Kaptenen E J Smith.

Kort från hela Världen

Här ett Tyskt kort utgivet före katastrofen med Olympic , som här kallas Titanic 

Det fanns gott om bilder med Olympic så när Titanic sjösatts återanvända man helt enkelt samma bilder och målade dit det nya namnet i fören. Det inglasade A däcket på Titanic är den mest synliga skillnaden på systrarna.

Detta kort kom högst troligt ut senare med påtryckta uppgifter om olyckan

Bamforth & Co

Här ännu ett kort ur serien från Bamforth & Co

Medan fartyget sjunker i bakgrunden står en skön kvinna lutad mot en pelare och ser dyster ut

Även här har hymnen " Nearer my god to thee " kommit med på kortet.

Bamfort & Co nr 4

Det fjärde kortet i serien visar fartyget igen , och hur själarna från de omkomna stiger mot himlen.  Och självklart är den obligatoriska hymnen med 

Bamforth & Co nr 5

Samma dam , samma pelare och fartyget som sjunker i det svarta havet.

Lägg märke till att Titanic sjunker med fören först precis som hon verkligen gjorde natten den 15 april 1912. Möjligen har vittnesmål redan kommit ut som redogör för de sista svåra timmarna ombord.

 

Bamforth & Co nr 6

Sista kortet i serien visar samma motiv som de övriga 

Den klara religösa anknytningen känns lite intressant med tanke på att förlaget Bamforth & Co senare blev kända för mer ekivoka och Pin Up liknande kort.

TSS Titanic

Som ni kan se har Titanic många namn : SS = Stem Ship , RMS = Royal Mail Ship och som här på ett klassiskt kort från Tuck´s med påtryckta fakta på baksidan TSS Titanic.

TSS stod här för Triple Screw Steamer vilket var helt riktigt. Hon hade verkligen tre propellerar.

Ollette korten är snygga och välgjorda och detta kom ut straxt efter katastrofen våren 1912.

 

 

Nearer My God To Thee

Återigen hymnen som påstods ha spelats under Titanics sista ögonblick , här i form av noter och en teckning av Titanic som stävar mot sitt öde.

Ett vykort från " National Series " utgivet våren 1912.

På Franska !

Och denna hymn kom inte bara på Engelska vykort, här är ett exempel på ett Franskt kort med texten " PLUS PRÉS DE TOI MON DIEU! "  Detta kort tryckt i Paris 1912 är lite mer intressant än man först ser.

Kortet är nämligen signerat av tre överlevande från Titanics förlisning ...

Edith Haisman , Eva Hart och B V Dean mer om alla tre senare. 31 Maj 2009 dog den siste som var ombord Titanic, Millvina Dean hon var bara 10 veckor gammal i April 1912 och lillasyster till B V Dean.

Kort från Hela Världen

Alla utgivare av vykort ville vara med att ge ut kort efter olyckan, här ett kort från " Tichnoh Brothers i Los Angeles USA , utgivet 1912 .

Texten på kortet är väl ganska riktig men Titanic !!

När man ser teckningen förstår man varför det omkom så många , hon saknar ju helt livbåtar !

En liten konstnärlig miss kanske ?

 

Tidiga Olympic Kort

Här är ännu ett exempel på ett tidigt Olympic kort , ett Amerikanskt kort från 1911 , man återanvände senare samma bild för att illustrera Titanic efter olyckan.

Bara ändra namnet och lite text om olyckan och vips så hade man ett aktuellt kort.

 

Tidigt kort med Svensk anknytning

Detta kort är ett Engelskt tidigt kort från 1911 ca som visar SS Olympic forsande fram genom vågorna.  Kortet är adresserat till Alida Granberg i Brånäs , Bokhult ? 

Texten " Hälsningar från Olympic "

Brånäs ligger i Kalmar län och detta kan vara någon som reste med Olympic under de första resorna till USA 1911 , dessa kort såldes ombord och det var vanligt att passagerare skickade ett kort för att visa att de var på väg över Atlanten.

E J Smith

Här ett Engelskt kort från National Series , med en hyllning till Kaptenen ombord Edvard J Smith

vid 62 års ålder var han en av Vita Stjärn Linjens mest erfarna och säkraste kaptener.

Här med svart sorgeram , Titanic , den obligatoriska hymnen och inte så mycket rätt...

Hans födelsår sägs vara 1853 istället för 1850 och Titanic kolliderade inte med isberget den 15:e April som det står här utan den 14:e (Men sjönk den 15:e)

 

 

Valentine Series

Detta är ett kort från Valentine Series utgivet 1912 , Texten säger " Among the Icebergs" 

Här ser man Titanic stäva fram genom isberg i parti och minut och dessutom ryker det igen ur den 4:e skorsstenen. 

 

Premiers tribute

Här ett kort som jag tror är utgivet av en Engelsk tidning efter katastrofen 1912.

På baksidan är ett sorgebudskap tryckt med överskriften " Premiers Tribute to the Dead "

Om någon vet något om detta kort , hör gärna av er 

Valentine Series II

Ännu ett kort ur Valentine Series , här har man återanvänt ett foto på Titanic när hon lämnar Southampton. 

Olympic 1911

Ännu ett tidigt kort på Olympic , före katstrofen. Här är det det nya fantastiska fartyget Olympic som står i centrum , kortet utgivet sent 1910 eller tidigt 1911 i England.

 

 

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677